onsdag 25 mars 2009

We shall overcome the darkness.




Earth Hour, ett miljötänk som får människor i hela världen att tänka efter eller ett av världens största jippon?
Att det kommer se effektfullt ut när flera kilo glödlampor släcks är det inget tvivel om. För att inte prata om hur bra många utav oss kommer må. Vi kommer sitta i våra soffor med tända ljus och frossa räkor och dricka mjölk ur Arlas svarta paket. Så himla mysigt vi ska ha det. Eller också kan man gå till Skansen. Där kommer det vara konsert minsann med bland annat den så alltid politiskt korrekta Stefan Sundström och melodifestivalsförlorarna Sarah Dawn Finer och E.M.D. Känns jätterätt. Dra i gång några tusen kilowattimmar (eller vad man mäter el med) till förstärkare, högtalare osv men släck ljuset. För helevete.

Tro nu inte att jag är emot massiva kampanjer, demonstrationer och andra jippon för saker jag tror på. Det är jag verkligen inte. Jag sjunger mig hes i första majtåget, köper ekomjölk och släcker säkert lampan på lördag. Men däremot kanske det finns en risk att ”jipposera” stora frågor. Kanske blir det för lätt att smita undan källsorteringen bara för att man hade lampan släckt en hel timme? Vad tror du? Kommer denna symboliska handling sätta någon verklig press på politiker och kommer du och jag att bli en bättre miljötänkare? Eller är det Earth Hour som Aftonbladets Joachim Kerpner uttryckte det ”Det är lika patetiskth som när Birgit Friggebo sjöng ”We shall overcome”?



//Nina

7 kommentarer:

Entapir sa...

Kör de unplugged är det jättebra.

The Girls Of Florida sa...

Entapir: Du som är en hejjare på musik och festivaler, för hur många kan man egentligen köra unplugged (utomhus)?

Entapir sa...

@tgof:Hur många som helst? eller du menar hur många som hör? Beror ju på hur tysta dom är.. 500 kanske?
Jag är mest expert på att bygga festival och hålla den trygg och fin iofs. Typ släpa gunnebostaket, fösa besökare med tvåtumsplankor så att dom gillar det osv. Men nog fasen är det rätt tjocka sladdar till scenerna ;)

The Girls Of Florida sa...

Entapir: Själva v itsen med att gå på en konsert är ju just att höra, så ja det var så jag menade ;)
Ser fram emot att träffa på dig i festivalminglet.

PGW sa...

är också aningen tveksam till de här manifestationerna. Får för mig att de gör mer för utövarnas samvete än något konkret resultat i övrigt.

Hur har vi det till exempel med Burma och de röda tröjorna alla skulle ha en dag? Någon som minns det? Någon som märkte något resultat av det?

The Girls Of Florida sa...

PGW: Burma ja. Det landet har ju blivit ett föredömme för gott och humant tänkade, där klappar alla på varandras axlar och säger "vad fin du är i dag", alla fredsaktivister får guldmedalj och alla äter godis varje dag. Allt detta tack vare dom röda tröjorna.

Har för övrigt mailat både Skansen och WWF för att få reda på om konserten är unplugged eller inte. Ingen har svarat. Har dom stängt av elen redan kanske?

//Nina

PGW sa...

Är inte alltihop bara ett medialt jippo? det är så oerhört bildmässigt att visa när operahuset i Sidney släcks ned. Lite som nyårsfirandena, fyrverkeri i Hong Kong, fyrverkeri i vid Eiffeltornet, fyrverkeri över Frihetsgudinnan, bra tv det där. Nu är det tvärtom bara. Mörker i Sidney, mörker i Paris ...